koСъпругата на украинския президент Марина Порошенко агитира съпругата на президента на САЩ Мишел Обама да се присъедини към международната кампания за освобождаването и връщането в родината на Надежда Савченко, призната за виновна по делото за смъртта на руските журналисти в Донбас, съобщи пресслужбата на украинския президент в понеделник.

 

«Уважаема Мишел, с надежда очаквам, че Вашият глас не само ще се присъедини към международната кампания за освобождаването и връщането в родината на Надежда Савченко, но и ще даде нов тласък за освобождаването на останалите украински граждани, включително Олег Сенцов, Александър Количенко, Генадий Афанасиев, Ахтьом Чийгоза», — цитира пресслужбата писмото на съпругата на президента на Украйна.

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков по-рано заяви, че е недопустима намесата в съдебните процеси. Всички съдебни процеси, включително съдът над Савченко, се провеждат в Русия при пълно и строго съответствие с действащото законодателство, подчерта той.

 

Според следствието, Савченко, бидейки офицер от въоръжените сили на Украйна, на 17 юли 2014 година е била част от батальона «Айдар» в Луганска област, където е провеждала скрито наблюдение и е коригирала артилерийския обстрел по блокпостовете на луганските опълченци и намиращите се заедно с тях мирни граждани, в това число руснаци. Двама от тях, Игор Корнелюк и Антон Волошин загинаха в резултат на обстрела.

Тагове: ; ; ; ; ; ;