-Украинският пилот Надежда Савченко беше призната за виновна за убийството на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин в източната част на страната, съобщи ТАСС.

 

В присъдата се казва още, че организатор на убийството на журналистите от Русия е командирът на батальона «Айдар» Сергей Мелничук.

 

Градският съд в Донецк на Донецка народна република реши, че Надежда Савченко е виновна и за опит за убийство на цивилни и незаконно пресичане на границата на Русия. Присъдата й ще бъде произнесена утре.

Обвинението твърди, че на 17 юни 2014 г. Надежда Савченко (бивш военнослужещ от украинската армия), е осъществявала скрито наблюдение и предоставяла координати и така артилерийската стрелба по пропускателен пункт на «опълченците» от Луганската народна република.
Съдът твърди, че бидейки част от доброволческия батальон «Айдар», украинката е причина за смъртта на двамата руски журналисти и чрез дейността си в батальон «Айдар» e застрашила живота на мирни граждани, намиращи се в района на обстрела.

Тагове: ; ; ; ; ;