Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Куба на държавна визита, така той се превърна в първия лидер от почти 90 години, който посети Острова на Свободата.

 

Самолетът на Обама се приземи в 23: 18 ч. московско време.

 

Двете бронирани лимузини за президента и неговото семейство са украсени със знамената на САЩ и Куба.

 

В кортежа на американския лидер има още около десет джипа със сътрудници от администрацията и охраната, а също автомобили на членовете на делегацията — конгресмени и предприемачи, долетели на Острова няколко минути преди Обама. Като добавим автобусите за пресата и «Бърза помощ», в кортежа на Обама има около 30 автомобили.

 

Визитата на Обама стана възможна след обявения от САЩ и Куба курс към нормализация през декември 2014 година и възстановяване през юли на дипломатическите отношения между страните, които бяха прекъснати преди повече от 50 години след революцията на Фидел Кастро и Че Гевара на Острова на Свободата.

 

Обама има намерение да проведе преговори с Раул Кастро, да се срещне с предприемачи и представители на гражданското общество, а също да произнесе реч с обръщение към кубинците по телевизията. Обама няма да се срещне с лидера на кубинската революция Фидел Кастро, съобщиха по-рано от Белия дом.

Тагове: ; ; ; ; ; ;