Сирийските кюрди не искат автономия в Сирия само за себе си, федерацията ще защитава интересите на всички народи, заяви в понеделник лидерът на правителството на сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман.

 

«Искам да отбележа, че ние не се стремим към създаването на автономия само за себе си. Нашата цел е да се създаде такава система в страната, която да гарантира правата на всичките й съставни части, на всички народи и етноконфесионални групи», — каза Осман на пресконференция в Москва.

 

Учредителната конференция в град Румейла на 17 март провъзгласи създаването на «демократична система Рожава и северна Сирия». За целта в града се събраха над 200 делегати от северна Сирия — те представляват сирийски Кюрдистан, а също редица национални общности, градовете Алепо, Ал-Шанбе и други. Твърди се, че «федерацията» ще обедини различните национални общности, а също тези части от опълчението, които водят боеве срещу ИД и Джебхат ан-Нусра.

 

Официална Сирия нарече обявената «федерация’ незаконна. По-рано посланикът на САР в Моква Рияд Хадад заяви, че болшинството от кюрдите в Сирия са за запазване целостта на държавата.

 

Москва също заяви, че не счита за възможно решаването на въпроса за формата на държавно управление в едностранен порядък.

 

Тагове: ; ; ; ;