Министерството на отбраната на САЩ закри миналогодишната програма за подкрепа на опозиционните сирийски сили, която похарчи на Пентагона 500 милиона долара и не донесе очакваните резултати, пише списание Foreign Policy.

 

Според изданието, програмата е започнала през пролетта на 2015 година и е включвала обучение на пет хиляди въстаници на година, но заради дезертьорство и нападения от страна на други военизирани групи, са били обучени и са се сражавали срещу групировката Ислямска държава само шепа бойци.

 

«Става дума за четирима или петима (бойци)», — каза генералът от армията на САЩ Лойд Остин по време на речта си в четвъртък на слушанията в комитета на въоръжените сили към сената на САЩ.

 

«Програмата се оказа по-малка, отколкото очаквахме», — потвърди представителят на министерството Кристин Уормут, отбелязвайки, че през подготовка са преминали само от 100 до 200 човека.

 

Още през септември 2015 година сенаторът-републиканец Джон Маккейн заяви, че планът на Пентагона за подкрепа на частите на опозицията «e откъснат от реалността», отбелязва изданието.

 

Но американските военни сили със специално предназначение продължаваха да работят с отделни сирийски опозиционни групи, освен това около 50 човека от специалните части работеха на територията на Сирия за оказване на помощ в борбата срещу ИД.

 

Програмата на стойност 500 милиона долара беше затворена през октомври, се казва в изданието.

 

През 2016 година министерството на отбраната на САЩ с одобрението на президента Обама вкара в действие нова програма за подкрепа на сирийската опозиция, отбелязва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;