«Докато европейските лидери считат, че след договора с Турция ще започне бавно придвижване към положителното разрешаване на миграционната криза, над този процес отдалеко гледа една друга сила — Русия», — пише Мария Нугайред за Guardian.

 

Москва е обвинявана в опити да се използват близкоизточните бежанци за дестабилизация на Европа. Това е твърде спорно твърдение, разсъждава журналистката, което не отменя необходимостта да се знае, за какво мисли и какви цели преследва руската държава, която следи многобройните кризи в Европейския съюз.

 

Според автора на статията, за да разберем замислите на Кремъл, ще ни помогне неотдавнашната статия на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

 

В нея той твърди, че «западните европейци в продължение на много векове са влизали в сговор, за да изтласкат и унижат Русия».

 

Лавров подчертава, че всички опити да се обедини Европа без Русия и против нея «неизменно завършват с трагедии».

 

Според Нугайред, тази ключова мисъл в статията на Лавров ни позволява да осъзнаем, че Москва иска да има формална гаранция чрез договор за архитектурата на европейската политика и сигурност.В противен случай не можем да говорим за каквато и да е стабилност на континента, пише авторката.

 

Тази година предостави на Русия «безпрецедeнтен шанс» да постигне исканията си, пише журналистката. Миграционната криза заплашва ключовите институции на ЕС, франко-германският съюз се намира в плачевно състояние, Ангела Меркел отслабна политически, Украйна е нестабилна, популистките движения се разпространяват по целия континент, Балканите се сблъскват с нови противоречия, а «пропитите от изолационизъм»  САЩ са заети с президентските избори.

 

Без съмнение, подчертава авторката, и самата Москва не е толкова силна, както би й се искало. Руската икономика е възпрепятствана от санкциите.

 

Но «седящият в готическия небосклон на своето министерство в Москва Лавров е планирал дългосрочна игра», продължава авторката.

 

Най-популярна тема беше политиката на Путин в Сирия, продължава авторката. Често се чуваше становището, че Москва се опитва да се превърне в играч в региона, сравним със САЩ или дори да изпревари Щатите. И това, според автора на статията, има своето разумно обяснение.

 

«Възраждайки американо-руския дуализъм, напомнящ студената война или нейната инсценировка, Путин разчита да получи главния геополитически трофей не в Близкия Изток, а в Европа. Именно с това е свързана историческата мания на Русия. Противодействието на тази реалност може да се превърне в следващата сложна задача за континента», — заключава Мария Нугайред.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;