Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова към реформа на Съвета по сигурност към ООН чрез разширяването му до 20 страни и изключване на постоянните членове.

 

«Тази система трябва да се реформира. Помислете само: пет постоянни и десет непостоянни членове на СБ към ООН. Те ще изпълняват задълженията си още две години. В СБ към ООН влизат Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Китай. Там няма представители на Африка. Те също трябва да бъдат представени в тази структура. Няма и представители на Южна Америка. От религиозна гледна точка в тези петорка няма нито една мюсюлманска страна, няма и представители на будистите. В Съвета за сигурност към ООН трябва по ред да бъдат представени всичките 196 държави», — заяви Ердоган по време на речта си пред активисти от младежката организация в Истанбул. Информацията е на агенция Anadolu.

 

Според него, «не трябва да има постоянни или непостоянни членове. В Съвета по сигурност следва да се включат 20 държави, които трябва постоянно да се сменят».

 

Президентът на Турция разкритикува Съвета по сигурност към ООН във връзка с това, че на власт в Сирия все е Башар Асад.

 

«В Сирия са убити 500 хиляди човека. Там е жестокият Асад, който създаде държавен терор. Той трябва да бъде съден в Хага, но международната общност все още не е съгласна с това», — заяви Ердоган.

 

«Нима това е възможно? Що за свят е това? Що за Съвет за сигурност е това в ООН?», — попита Ердоган.

 

Той добави, че Турция «няма да изостави сирийските туркмени на границата и ще продължи да прави за тях всичко, което е по силите й».

 

Тагове: ; ; ; ; ;