Допитване: Две трети от руснаците подкрепят преизбирането на Путин за президент

Почти две трети от руснаците искат за президент на Русия да бъде преизбран още веднъж Владимир Путин, съобщи Левада-център след проведеното допитване.

 

Така са отговорили 65 % от запитаните. Преди година за Путин са били готови да гласуват 57 % от респондентите.

 

Почти една четвърт от руснаците, 22 % считат, че след две години  президент на Русия трябва да бъде друг човек. Преди година това мнение бе подкрепено от 25 % от запитаните.

 

На въпроса за най-привлекателните черти на руския президент, руснаците най-напред отговарят за неговия опит на политическата арена, 33 %. Още 31 % от запитаните одобряват активната позиция на руския лидер. Една четвърт от руснаците, 25 %, признават, че президентът защитава интересите на страната.

 

30 % от запитаните са изразили симпатия към Путин, 8 % от гражданите му се възхищават, 15 % се отнасят към него неутрално, сред 4 % от запитаните Путин предизвиква неприятни асоциации.

 

В допитването присъства и въпросът за нашумелите от филма на ВВС твърдения за личните богатства на Путин. Повече от половината запитани, 68 % , нищо не са чували за този филм, 29 % от руснаците са чели и чували за филма, но не са го гледали и само 3 % от запитаните са го гледали.

 

Според 32 % от запитаните руснаци, този филм е враждебна пропаганда, насочена към Русия, 22 % от запитаните твърдят, че това е клевета лично срещу Путин.

 

По-рано Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин, заяви по отношение на материала на ВВС, че това е чиста измислица и клевета.

 

Допитването е проведено между 11 и 14 март 2016 година сред 1 600 граждани на Русия от 48 региона в страната. Статистическата грешка при данните в изследването не надвишава 3.4 %.

 

Коментари:

Зареждане ...