ЕС трябва да затвори не само балканския, но и всички останали миграционни маршрути, от които се възползват контрабандистите за изпращане в Европа на нелегални бежанци, заяви чешкият премиер Богуслав Соботка.

 

«Затварянето на балканското трасе — това е твърде силен  сигнал, който ЕС изпрати към контрабандистите и техните клиенти. С това ние казваме на мигрантите: няма никакъв смисъл да плащате на контрабандистите, за да ви изпращат с кораби в Гърция», — каза Соботка.

 

Според премиера, затварянето на балканския маршрут може да доведе до използването на други пътища от мигрантите към Европа, например през Италия, който път също трябва своевременно да бъде затворен.

 

Премиерът на Чехия твърди, че ЕС може да прилага и в други региони същите методи, които е приложил при споразумението с Турция.

 

«Щом в Либия се създаде стабилно правителство, ще трябва да се договорим с него за връщането от Европа на нелегалните бежанци. По същия начин можем да се договаряме и с други страни от северна Африка, от които мигрантите тръгват към Европа», — счита той.

 

Тагове: ; ; ; ;