Президентът на САЩ Барак Обама започва историческата си визита на Острова на Свободата Куба. Той ще е първият президент, който ще посети острова след 90 години изолариция и след направената от Фидер Кастро, Че Гевара и други революция, пише изданието.

 

По време на своята историческа визита, както администрацията нарича посещението на президента на САЩ в Куба, Обама трябва да следва примера на Роналд Рейгън, посетил Москва в края на своя втори президентски мандат, пише изданието.

 

Обама ще трябва да покаже на кубинците пътя към свободата и пазарната икономика. Дори ако след това режимът на Фидел Кастро се разпадне, както някога СССР, жителите на острова ще почитат Обама като автор и вдъхновител на промените в страната.

 

Визитата на американския президент на Острова на Свободата  е първото от 1959 година и той ще трябва бързо да се ориентира какво може да извърши по отношение дипломацията, по примера на Рейгън, за да донесе очакваните промени за кубинците, — твърди изданието.
Обама, по примера на Роналд Рейгън от миналия век, ще проведе среща с дисиденти на режима.

 

Изданието отбелязва, че Хавана прави първите си плахи стъпки по пътя на пазарната икономика и отваряне на страната към свободната търговия, затова американският президент е длъжен да акцентира върху  икономическите ползи за страната от това.
Очакваните промени в Куба няма да са бързи, те ще се извършват постепенно,  в продължение на дълги години, — допуска изданието.

 

Важното е, според автора на материала, сега президентът Обама да посочи пътя, по който Хавана ще върви в бъдеще, за да бъде почитан американския президент като вдъхновител на промените, завършва „Вашингтон пост”.

Тагове: ; ; ; ; ; ;