«Декларацията е продукт на това, което виждаме през последните няколко месеца, по-специално от ясно изразената позиция от ДСБ, че те ще бъдат в опозиция, но пък паралелно с това остават и в изпълнителната власт, което няма как да бъде обяснено като политическа логика в едно управление, където има и коалиционно споразумение». Това заяви  в предаването “Неделя 150“ Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ, по повод на специалната декларация на ПГ „ГЕРБ“, призоваваща министър-председателя Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата «хората на Радан Кънев».

 

«Имаме усещането, че когато говориш, че си в опозиция, а имаш кадри в изпълнителната власт, могат да се направят изводи, че могат да бъдат саботирани управленските политики, които иска да реализира българското правителство, подкрепяно от формиращото се парламентарно мнозинство. Точно затова искаме да бъдат ясни принципите, критериите и да знаем кой какво прави в държавното управление, кой носи политическата отговорност за тях, — обясни позицията Цветанов.

 

«Ние не казваме, че сме против тези хора, ние казваме кой ще носи политическата отговорност, ако има проблем или провал в дадена секторна политика, където такива хора управляват. Защото в България политиците трябва да носят политическа отговорност и когато се явяват  на избори те казват това, което са направили на техния управленски мандат и това, което биха направили, ако им се гласува втори управленски мандат . А опозицията е тази, която трябва да критикува управляващите и да може действително, когато отива на избори да казва – „Те не направиха това, а ние ще направим това и ще го направим много по-добре“

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;