screenshot 2016-03-15 001Аналитикът за «The Financial Times» Джеф Дайър твърди, че Путин е спретнал на Запада политически сюрприз.

 

«Извеждането на основните войски на Русия от Сирия е заварило всички, в това число САЩ, в паника», — счита той.

 

«Политическото послание на Русия за извеждане на войските е най-големи тласък, който руснаците могат да дадат на режима на Асад», — казва в интервю един високопоставен европейски дипломат.

 

Специалният пратеник на ООН за Сирия де Мистура отново насрочи преговорите между сирийското правителство и опозиционните групи само няколко часа след като Путин направи изявлението си. Мистура отбеляза, че извеждането на руските войски ще се превърне в «значително събитие» и още окаже положително влияние върху преговорите.

 

Москва не извежда всички сили, а оставя в Сирия самолети и въоръжение, необходими за подкрепата на Асад.

 

Не се сбъдна пророчеството на Белия дом, той бе сигурен ,че Русия ще затъне в Сирия точно така, както СССР затъна в Афганистан.

 

Русия си остави отворената вратичка, обявявайки, че, ако се наложи, по най-бързия начин ще се върне в Сирия.

 

Аналитикът Джеймс Карафано каза по «Fox News», че Русия може да изведе войската си от Сирия, но Путин «ще продължи да стои зад гърба на Асад още дълго време».

 

Независимо от всички трудности, Путин успя да прeдотврати геноцида, използването на химическо оръжие и постигна това, че Асад вече се превърна в «приемлива» персона за голяма част от международната общност. Самият Асад вече не бива да се страхува от печалната перспектива да се види «на скамейката на подсъдимите в Международния съд». Дали ще започне мирния процес или не, няма значение — Асад «в обозримо бъдеще ще продължава да бъде в Дамаск».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;