Да, Русия си «тръгна» от Сирия, но остана.

 

Ето защо твърдя това:

— Руските бази в Тартус и Хмеймим си остават да работят така, както и преди. В пълен режим. Както руските бази. В тези две бази остава авиационната групировка на руските ВКС.

 

-Всички руски съветници (над 1000 офицери) си остават по местата.

 

— Всички охранителни части — също си остават по местата.

 

-Военно-техническата помощ си остава в непроменен обем.

 

Да си спомним сега какви цели си постави Русия при влизането си в Сирия.

  • да се окаже помощ на сирийската армия в борбата й срещу ислямистите, които почти бяха превзели Дамаск.

 

По този повод Путин каза следното: «Ние, разбира се, нямаме намерение да влизаме в конфликта с главата напред. Нашите действия ще се осъществяват в строго зададените рамки. Първо, ще подкрепяме сирийската армия само в нейната законна борба с терористичните групировки, второ, подкрепата ще се осъществява от въздуха и без сухопътна операция», — така целите на руското присъствие бяха определени от Владимир Путин.

 

Още една цел имаше, обаче, имаше — ликвидирането на джихадистите от Русия и от републиките в Средна Азия.

 

«Единственият верен път за борба с международния тероризъм са изпреварващите действия, да се борим и унищожаваме бойците и терористите върху вече завзетите от тях територии, без да чакаме момента, в който те ще дойдат в дома ни», — каза президентът на Русия.

 

Разбира се, че имаше задачи, които официално не се казаха. Главната — да не се допусне въоръжена интервенция на САЩ и техните съюзници в Сирия.

 

Спомнете си за пропагандната истерия, която вървеше от Вашингтон и Ер Рияд-медиите, те подготвяха общественото мнение за военно нахлуване в Сирия. Коалициите, които се готвеха за това бяха две — една «арабска» начело със Саудитска Арабия, която спешно създаде някакви «междуарабски сили», а другата — натовска начело със САЩ.

 

И двете открито заявяваха, че в най-близко време, веднага, щом получат «да» от ООН, ще «ликвидират» Асад. Дори заявяваха, че ако Русия блокира резолюцията, то военната операция могат да я започнат и без резолюция на ООН, както това стана през 2003 г. в Ирак. Тогава без санкции на ООН Ирак беше унищожен като държава и окупиран.

Появата на Русия в Сирия постави на всичките им планове КРЪСТ. Фактически Русия спаси Сирия от чуждестранна военна интервенция.

 

Какво бе постигнато:

 

Преди 6 месеца САЩ, Турция, ЕС и Саудитска  Арабия въобще дори не искаха да говорят за преговори с Асад, искаха незабавната му оставка и предаване на властта в ръцете на саудитските марионетки.

 

Днес всички страни признават, че Асад и неговото правителство са пълноценни участници в преговорите и без тях не може да се постигне мир в Сирия.

 

Започна и в момента върви вътрешносирийския диалог, преговори и частично примирие.

 

Насрочени са и ще бъдат проведени парламентарни избори.

Блокирана е заплахата от нахлуване отвън, от саудитската коалиция, НАТО и САЩ.

 

За шест месеца са освободени над 500 градове, села и селца.

 

Ликвидирани са основните заплахи — освободен е районът Латакия, деблокирани са главните авиобази и гарнизоните, върнати са нефтените поля на Палмира, изтласкват се терористите от Алепо.

 

Нарушено е снабдяването на основните ислямистки групировки

 

Възстановена е бойната готовност на сирийската армия, тя е снабдена с техника и въоръжение, на всички равнища върви обучение от руски съветници.

 

Т.е. всички основни задачи са изпълнени.

Остават 80-те километра по сирийско-турската граница, които все още не са завзети от сирийската армия. Турция продължава да нанася артилерийски обстрел от своята част на границата.

 

Способна ли е сирийската армия при настоящия вариант да си защити държавата?

 

С подкрепата на съюзниците си — Русия, Иран, Хизбулла, кюрдите? Без всякакво съмнение!

 

Блокирана ли е заплахата в Сирия? Не!

 

Заплахата остава!

 

И всичко, постигнато за шест месеца кървави усилия, може бързо да бъде изгубено.

 

Но възстановената боеспособност на сирийската армия, военните победи и активната военна подкрепа на Сирия от съюзниците й — Русия, Иран и Ливан прави тази перспектива малко вероятна.

Ето това ще прави руската група, която остана в Сирия.

 

Москва изведе този контингент от ВКС, който повече не беше нужен но Русия си остава в Сирия.

 

И във всеки един момент може да направи така, че военната групировка да набъбне до небивали и неподозирани размери.

 

Треперете, …щях да кажа хлебарки, но се отказах.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;