Проамериканското правителство на Украйна е обременено от «мръсни пари и мръсна политика», а замразеният конфликт с «проруските сепаратисти» «отново се нажежава», с безпокойство заяви помощник държавният секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд.

 

Както съобщава Washington Times, в речта си в сената на САЩ Виктория Нюланд е заявила, че Киев както и преди сериозно рискува «да се гмурне в корупция, беззаконие и отново да се превърне в зависима държава».

 

Нюланд с тревога отбелязала, че за първата седмица на март е имало повече случаи на нарушаване режима на прекратяване на огъня между «проруските сепаратисти» и въоръжените сили на Украйна, отколкото за цялото време на крехкото примирие, постигнато през септември миналата година.

 

«За последните седмици наблюдаваме рязък скок на нарушаване режима на прекратяване на огъня. В резултат загинаха 68 украински военнослужещи и 317 бяха ранени», — заявила Нюланд. Тя обвинила за това главно «проруските сепаратисти».

 

След обявяване на извеждането на руския контингент от Сирия Вашингтон внимателно следи действията на Москва, опасявайки се, че тя може би отново ще обърне поглед към съседна Украйна, отбелязва изданието.

 

«Ситуацията отново се нажежава», — счита Нюланд.

 

Както твърди американският политик, за това говори фактът, че въпреки обещанията да се спазва примирието «проруските сепаратисти» все така «слашват» чуждестранните наблюдатели, които следят за примирието.

 

Но от гледна точка на помощник държавния секретар, вината за всичко това е не само на сепаратистите в източната част на страната. Виктория Нюланд е сигурна, че ситуацията се влошава и в резултат на украинските политици по отношение провеждането на реформите, които изисква от тях МВФ в замяна на икономическата помощ, която предоставят на страната.

 

«В продължение на дълги месеци украинските лидери не успяха да скъсат с порочния кръг политически разпри и да вземат решение за това, как да възстановят единството, доверието и ефективността», — твърди Нюланд.

 

«Олигарсите и разхищаващите пари от държавната хазна, които десетилетия управляваха Украйна, занаят, че ако реформаторите от Майдана успеят, то техният бизнес ще бъде унищожен», — цитира думите на Нюланд изданието.

 

«В отговор на това те се съпротивляват, използвайки всички нива на старата система: контрол над медиите, държавните предприятия, депутатите, съдиите и държавния апарат».

 

Заедно с това помощник държавният секретар отбелязва успехите на Украйна. За последната една година националната валута се стабилизира, страната има скромен икономически ръст. Дори независимо от това, че Украйна преживя своята първа зима без руския газ, отбелязва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;