Турция няма място в Европейския съюз, тази държава е по-малко европейска от Русия, заяви в интервю за телевизия iTele бившият президент на Франция и настоящ лидер на опозиционната партия „Републиканците“ Никола Саркози.

 

„Турция е в Мала Азия. Това е велика страна, част от велика цивилизация, но това е мост между Азия и Европа. Турция няма място в Европейския съюз, винаги съм бил на тази позиция, която се позовава на здравия ми разум. Не, нямам нищо против турците – те са ни необходими. Те са наши съюзници в НАТО. Но когато започне да се обяснява, че Турция е Европа, на учениците трябва да се обяснява, че европейската граница преминава край Сирия. Точно тук вече липсва здрав разум“, каза той, съобщи ТАСС

 

Никола Саркози акцентира, че не става дума за несъответствие на съвременната турска държава със стандартите на европейската демокрация.

 

„Става дума само за това, че Европейският съюз е съюз на европейските държави“.

 

„Дори и в географски смисъл Турция има само бреговете на Босфора в Европа и нищо повече. После възниква следния въпрос: може ли въобще Турция да се смята за европейска държава от историческа, културна и икономическа гледна точка“.

 

„Ако твърдим, че Турция може да се смята за европейска държава, това значи, че самите ние, европейците, искаме смъртта на ЕС. Ако се водят преговори за присъединяването на Турция, позволете ми да кажа, че Русия е къде-къде по-европейска държава, отколкото Турция“, — допълни Никола Саркози.

 

Тагове: ; ; ;