В резултат на вчерашните бомбардировки на ВКС на Русия и ВВС на Сирия над град Рака ( самопровъзгласилата се за «столица» на терористичната организация Ислямска държава) бяха убити най-малко 39 човека, десетки са ранените.

 

Макар някои от тях, съдейки по данните, да са били граждански лица, болшинството убити и ранени са джихадисти от Ислямска държава. Към убитите са и двама известни емири на Ислямска държава — Али Муса аш-Шавах и «Абу Фарах».

 

Независимо от официалното обявено извеждане на самолетите си от територията на Сирия, руските военно-въздушни операции продължават в предишния си режим.

 

Докато Рака все още е в период на окопитване и събира остатъците си, сирийската армия в пълната си сила съсредоточи усилията си върху контролираните от Ислямска държава градове Палмира и Ел-Карятейн.

 

Според данните от опозиционния ресурс «Сирийска обсерватория за правата на човека», при бомбардировките над Рака са загинали  7 жени, 5 деца и 27 мъже. Припомняме, че т.нар. «Сирийска обсерватория за правата на човека» се състои от един сътрудник. Той ръководи «обсерваторията», която по-рано нееднократно бе уличавана в публикации със съмнителни данни, при това с преобладаваща и неоспорима явна симпатия към ислямистките групировки «Сирийска свободна армия», «Ахрар аш-Шам» и др.

 

Информацията, която разпространява «обсерваторията», която от своя страна е базирана в Ковънтри, Великобритания, се събира от непроверени източници и по тази причина не следва да се възприема за чиста монета.

 

В резултат на ударите на руската авиация по град Палмира за последните две денонощия са унищожени 18 главатари на терористите от Ислямска държава.

 

Според други данни — реалните загуби са над 40 човека. Разбира се, че трябва да се има предвид, че цифрите винаги се занижават от «служителите» на Ислямска държава.

 

Много от въздушните удари са били нанесени по позициите на терористите от ИД в северната част на града, където понастоящем се водят тежки боеве между джихадистите и кюрдските отряди.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;