Западните политици не се съмняват, че Путин е постигнал всички основни цели в Сирия: президентът Асад остана на власт, Дамаск и ключовите средиземноморски пристанища в Сирия не са изгубени за Москва, ходът на гражданската война е променен, Кремъл постигна успехи в дипломацията, а завръщането на руските военни в Русия прави Путин още по-популярен в родината му. И дори сенаторът Маккейн, този «приятел» на Русия, призна: извеждането на руските войски от Сирия демонстрира победа на Москва и провал на външната политика на Обама.

 

Изявлението на Джон Маккейн е цитирано от «The Daily Caller».

 

Влиятелният сенатор-републиканец не счита решението на Русия за извеждане на войските от Сирия «крачка към мира». Той твърди, че руснаците с решението си са показали колко провалена е политиката в региона на президента на САЩ Обама.

 

Председателят на сенатския Комитет по въоръжените сили Джон Маккейн публикува изявление за пресата няколко часа след като президентът Путин обяви извеждането на руските войски от Сирия. В изявлението си Маккейн в прав текст казва, че с това си решение Путин показва, че е победител в Сирия.

 

Маккейн допуска, че Путин и изпратил сигнал към света: «достатъчни са бомбардировките срещу противнците на режима на Асад», «оцеляването на Асад е гарантирано».

 

Американската администрация прояви своята безпомощност, защото само наблюдаваше как Путин влиза, намесва се и «защитава жестокия режим», — твърди Маккейн.

 

Той заяви, че  администрацията на Обама «утешава сама себе си», внушавайки си, че военно решение на сирийския въпрос не е имало. Самият мистър Маккейн е уверен точно в обратното: тъкмо военното измерение ще доведе до мира в Сирия, — твърди той.

 

И точно това демонстрирала Русия. Руснаците «променили военните фактори и създали условия за политическо регулиране, благоприятни за техните интереси».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;