Според Washington Times, Владимир Путин умело танцува казачок, руски народен танц, който изисква от изпълнителя порядъчно равновесие и издръжливост: танцьорът кляка, изхвърля напред ту единия крак, ту другия. Този танц не е за слабаци или разсеяни мъже, подчертава американското издание.

Путин играе казачок около Барак Обама. Докато президентът на САЩ чертаеше своята «прословута въображаема» червена линия в Сирия, а после бързо се отказа от думите си, а в «безмилостния реален свят» смелите изявления трябва да се подкрепят от действия, Путин откри за себе си подходяща възможност.

 

Руският президент добре знае историята и помни, че ако блъфира по-наедро, може да успее, отбелязва изданието. Той нахлу в Сирия, построи военни бази и подкрепи режима на Асад. Този му успех се дължи на познаването на психологията и пропагандата, та Сирия някога беше опорен пункт на СССР в Средиземноморието, а завръщането там предполагаше, че Русия отново ще влезе в ролята си на световна държава.

 

Според изданието, «западните санкции и рязкото падане на цената на нефта принудиха Путин да предприеме рискован ход». И това се оказа достатъчно, за да разбие раздробената сирийска опозиция напълно. Нито Вашингтон, нито съюзниците му не успяха да сплотят опозицията в Сирия отново.

 

Путин грабна идеята за примирието и за голяма конференция за мир, която бе предложена от държавния секретар на САЩ Джон Кери. Според изданието, това позволи на умелия танцьор да отдъхне от танца си, който измори и Кери, и Обама.

 

Целта на организаторите на виенската конференция беше напълно различна, продължава американското издание. САЩ и техните съюзници искаха Асад да си тръгне, Русия настояваши той да остане. Западът често води преговори заради самите преговори, а диалогът с опонент, който никога не се предава, означава, че САЩ трябва да отстъпят, пише изданието.

 

Танцът, според американското издание, продължава. Последното движение е заповедта да се изведат руските войски от Сирия. Сега Путин трябва да доведе плана си до логическия му край, за да може «неговият компромис да бъде поднесен като дар от благороден и просветен лидер».

 

Разбира се, той не е казал кои точно войски ще изведе и кога ще се случи това. За да застави Вашингтон и Европа да треперят, са достатъчни само думите му.

 

Възможно е руската войска въобще да не бъде изведена от Сирия, се казва в статията.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;