Лидерите на Турция и Европейския съюз се събраха на среща на върха в Брюксел, за да съгласуват плана по разрешаване на миграционната криза и разширяването на Шенгенската зона.

В съответствие с приетия план, влизащ в сила от 20 март, всички нелегални мигранти, пристигнали от Турция в Гърция, ще бъдат принудително депортирани в Турция. В замяна ЕС ще приеме сирийските бежанци, намиращи се в Турция.

 

11

Финансовата помощ за разрешаване на миграционната криза в размер на 3 милиарда евро беше също така утвърдена, и ще бъде изплащана в ускорен режим. В случай на необходимост сумата на помощта може да бъде увеличина в бъдеще.

 

Безвизовото влизане в страни от Шенгенското споразумение за гражданите на Турция се планира да бъде разрешено от юни 2016 година. Такова желание беше изразил именно турския премиер Ахмет Давутоглу по-рано.

Към днешна дата Турция е изпълнила едва 35 от 72 изисквания на ЕС, необходими за установяването на зона за свободно придвижване. В частност, страната ще трябва да замени обикновените паспорти с биометрични, и съществено да усили пограничния контрол. Припомняме, че сирийско-турската граница до сега е уязвима от бойците на » Ислямска държава».

 

Въпреки условното пускане на Турция в Шенгенската зона, някой европейски страни са катерично против такова решение, определяйки го като опасно. Лидерите на Австрия, Франция, Кипър и източно-европейските държави активно се обявяват срещу одобряването на безвизовия режим, както и срещу встъпването на Турция в ЕС.

Предвид обстановката, България и Македония започнаха съвместни учения на границата.

 

 

Очаквайте подробности.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;