Erdogan_EnIUДокато за Брюксел компромисна сделка между ЕС и Турция е относително ново явление, във Вашингтон е натрупана огромна умора в резултат на нескончаемите компромиси спрямо Анкара, каза за „Събота 150“ по „Хоризонт“ Соня Каникова:

 

«Под повърхността на американо-турските съюзнически отношения тлеят трудно разрешими напрежения, които вътрешната и външната политика на президента Ердоган правят все по-сложни и все по-трудни за преодоляване. Подобно на Брюксел, Вашингтон има свои причини да преглъща горчивото хапче , наречено «Ердоган». Турция е нужна на Съединените щати за войната срещу «Ислямска държава». По тази причина Вашингтон балансира реакциите си към очевидни тежки провинения и нарушения на своята съюзница в НАТО».

 

САЩ гледат „с растяща подозрителност“ външна политика на Турция, допълни Каникова, позовавайки се на популярен аналитик. Най-голямо напрежение във Вашингтон е в резултат на поведението на Турция по отношение на Ислямска държава в Сирия.

 

«В експертните среди се говори за „циничен флирт“ на турските лидери със силите на радикалния ислям в Близкия изток».

 

«Вашингтон гледа на Турция като на страна, която се фокусира главно върху кюрдите в Сирия и Ирак, както и в самата Турция, а не върху терористите от Ислямска държава». 

 

Вътрешната политика на Ердоган, „в която отекват диктаторски и ислямистки тонове“ също е голям проблем за Вашингтон. Двама бивши посланици на САЩ в Турция са призовали в авторитетно американско издание Washington post турския лидер Реджеп Ердоган да се реформира или да подаде оставка. В анализа си те сравняват новите развития в Турция с най-тъмните моменти от тоталитаризма през 20 век.

 

Foreign Policy пък нарича страната износител на нестабилност и гражданска война, опасна за целия регион.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;