В съботното утро на 19 март света осъмна с новина за крушението на самолет в Русия, всички пътници на борда и екипажа са загинали.

 

 

Пътническия  Boeing 737-800 на  авиакомпанията FlyDubai, с полет от Дубай се разби на летището в руския град Ростов на Дон при опит за кацане. В авиакатастрофата са загинали 62 души: 55 пътници и 7 члена на екипажа.

Летището в Ростов на Дон е затворено и районът е отцепен. Неделя 20 март е обявен ден на траур в Ростовска област.

 

 

 

 

Aeroport-Rostov-11

Жертвите в авиокатастрофата

Разбилият се самолет е предвиден за 180 места,  в момента на полета е била запълнена 1/3 от местата. В авиокатастрофата са загинали 62 души, 55 от тях пътници, 7 -членовете на екипажа. Сред пътниците 18 мъже, 33 жени и 4 деца.

От компанията Flydubai уточниха, че 44 човека от пътниците на борда на разбилият се самолет в Ростов на Дон са граждани на Русия, 8 от тях от Украйна, 2 от Индия, 1 от Узбекистан.

Командир на екипажа на дубайския авиолайнер е гражданин на Кипър, съобщиха от Консулството в град Краснодар.

От Консулството на Руската Федерация в Дубай уточниха, че по неофициална информация, в екипажа на разбилия се самолет  е имало 2 гражданина на Испания, един от Гърция, Колумбия, Сейшелските острови, Киргизия и един от Русия.

От Министерството по извънредни ситуации на Русия ( МЧС) потвърдиха данните за руски  гражданин, който бил част от екипажа.

 

 

 

Версии на случилото се

 

Следствения комитет на Русия е образувал дело по разбития боинг в град Ростов на Дон,  за нарушаване правилата за безопасност на полетите.

 

Към настоящия момент се разглеждат две основни версии за причините на авиокатастрофата:

-грешка при пилотирането във връзка с лошите метеорологични условия или техническа неизправност.

 

Продължава търсенето на записващите устройства, вече са открити  две от черните кутии и  са предадени на разследващите.

 

 

По данни от Министерството на Извънредните ситуации ( МЧС) на Русия, самолетът е правил втори допълнителен кръг влизайки в летището, но заради лошите метео условия, при кацането закача с крилото лентата за влизане на самолети, след което започва да гори и избухва.

По данни на осведомени източници, предвартелния анализ на радиозаписите от черните кутии, свидетелстват, че до момента на крушението всичко е било в обичаен режим.

 

 

Гласовете на членовете на екиажа са били спокойни, не са съобщавали за проблеми на борда до момента на удара в земята, съобщи осведомен източник.

 

 

Президента на Русия Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изразиха съболезнования към близките и семействата на жертвите.

 

 

Разследванията продължават до изясняване на всички подробности и причини за авиокатастрофата.

 

 

Вчера, 18 март в Русия отбелязваха тържествено втората годишнина от присъединяването на Крим, в много градове на Русия имаше празнични мероприятия, концерти и шествия.

В ранното утро на 18 март посолството на САЩ в Москва излезе с предупредително съобщение към американските граждани за опасност от терористична атака в Русия, и особено в столицата.

 

embassy

» Нашите посолства по целия свят работят на постоянна основа и споделят информация с американските граждани, свързана със сигурността»,- каза прес-секретарят на дипломатическото ведомство Уилям Стивънс.

 

 

» Днес ( 18 март ) посолството на САЩ в Москва пусна уведомление за безопасност във връзка с необходимостта да напомни предупреждението на Държавния департамент на САЩ, касаещо терористичната опасност в Европа, включително и в Русия»- заяви Стивънс.

В текстта на самото предупреждение, се отбелязва, че посолството съветва американските граждани да бъдат бдителни и внимателни във връзка с това, че рисковете свързани с тероризма в Русия, все още са достатъчно високи.

«Достоверни източници указват, че терористи активно подготвят атаки в Европа и тази подготовка може да засяга и цели в Русия, особено в Москва. Подобни цели на потенциална терористична атака могат да бъдат обществени места, ресторанти, туристически забележителности, транспорт»- се отбелязва в текстта на уведомлението.

 

 

В началото на март Държавния департамент на САЩ разпространи предупреждение, че терористичната организация » Ислямска държава» планира терористични атентати в Европа. Екстремистте ще се целят на големи спортни мероприятия, театри, пазари, авиослужби, транспорт, обществени места, съобщи тогава ведомството. Атентати могат да с очакват и в други региони.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;