«Ислямска държава» продава нефт от Ирак и Сирия в Изпаел чрез Турция, за което съобщават достоверни източници и представители на турските опозиционни сили в Турция.

Турското издание » Айдънлък»  няколко пъти осветява темата за връзките на официална Анкара със структурите на » Исламска държава» и нелегалния бизнес с нефт. Нефтът, намиращ се под контрола на ИДИЛ се прекарва през Турция по тръбопроводи или с автоцистерни, а вече от там, по-голямата част се прехвърля към Израел.

В хода на журналистическото разследване беше изтекла информация за връзките и сътрудничеството на турското правителство с Барзани и покупки на  нефт и газ в Кюрдистан зад гърба на Багдад, който после се прехвърля чрез турска територия.

Сега Турция е на път да получи от Европа правото на пълен достъп в ЕС  под маскировката  на решаването на «Бежанската криза».

 

9

 

 

 

 

По това време ВВС, позовавайки се на изследванията на американската консалтингова компания  IHS, съобщи на 16 март, че «Ислямска държава» са изгубили 22 % от териториите в Сирия и Ирак за последно време, а също така, че около 40 % от доходите на ИДИЛ идват именно от нелегалната търговия с нефт. По оценки на западните експерти, до голяма степен това е свързано с успеха на сирийските кюрди да взема КПП на сирийско-турската границиа на север от град Рака.

 

 

 

Припомняме, че на 30 ноември 2015 година президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, заяви че ще подаде оставка, ако се потвърди информацията за сделки между Турция и «Ислямска държава».

Същия ден, президента на Русия Владимир Путин заяви, че руския бомбардировач Су-24М е бил свален от турските ВВС, именно с цел защита на контрабандните доставки на нефт. На 2 декември 2015 Военното министерство на Русия предостави доказателства, че в Турция по три маршрута влизат нелегално нефтопродукти, идващи от територи подконтролни на терористите.

 

10

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;