Администрацията на Обама се намира все по-близо до сблъсък между САЩ и Китай в Южно-Китайско море, пише за The Washington Post Дейвид Игнейшъс.

 

«Този конфликт е особено опасен, защото той сблъсква американския президент, който трябва да покаже качествата си на силен президент, готов да тръгне на риск с китайския лидер, който вече демонстрира пренебрежително отношение към военната мощ на САЩ, но и със силните политически противници в самите Щати», — пише авторът.

 

Според него, напрежението в региона нараства в последните три години, защото Китай създаде изкуствени острови във водите близо до архипелаг Нанша, за която територия претендират едновременно няколко държави.

 

На новите си острови, създадени въпреки недоволството на Вашингтон, въоръжените сили на Китай са разположили ракети и радари. Във водите около островите патрулират военни кораби.

 

Според автора, по време на пролетта тази година може да се достигне до критичната точка: международният съд в Хага има намерение да разгледа иска на Филипините към Китай по повод спорните територии. Очаква се, че решението ще бъде НЕ в полза на Китай. Пекин отказва да признае правото на Хагския съд да се произнася с решение относно териториалните спорове в Южно-Китайско море.

 

Някои аналитици считат, че Пекин може да създаде над Южно-Китайско море опознавателна зона на ПВО (въздушно пространство, в което в името на националната сигурност ще бъде провеждано наблюдение над полетите на гражданските самолети, бел.ред.), което фактически ще означава забрана на полети над тази територия без разрешението на Китай.

 

«Това може да се превърне в опасна провокация по отношение на Вашингтон», — счита авторът.

 

Той отбелязва още, че лидерът на Китай Си Цзипин по време на миналогодишната си визита в САЩ е уверил Обама в готовността на Пекин да се държи сдържано в Южно-Китайско море.

 

Но неотдавнашните действия на Пекин, според автора, доказват обратното. В частност, през февруари бе съобщено, че китайските военни вероятно са разположили на един от островите в архипелага зенитно-ракетни комплекси.

 

Затова този път Вашингтон се подготвя за вероятната конфронтация по-сериозно. В Белия дом дори разглеждат стратегия «око за око», при която САЩ ще помагат на такива страни, като Филипините и Виетнам, да създадат собствени изкуствени острови в спорните води.

 

«Това няма да бъде Пърл Харбър (препратка към събитията от Втората световна война, когато японската авиация неочаквано атакува американските бази на ВМФ и ВВС, бел.ред.), но, ако представителите на двете страни не бъдат внимателни, това напълно могат да бъдат «Августовските оръдия» (препратка към едноименната книга на Барбара Такман за първия месец на Първата световна война, бел.ред.)», — цитира авторът думите на Курт Кемпбел, бивш помощник на държавния секретар на САЩ за Азия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;