Преподаватели от Университета Богазичи в Истанбул проведоха в петък протест, по време на който изискаха освобождаването на колегите им, арестувани по-рано от турските власти по обвинение в пропаганда на терористични организации.

 

Преподавателите от истанбулските университети Есра Мунган, Музафер Кайя и Киванч Ерсой бяха арестувани от съда в Истанбул в сряда след проведената от тях пресконференция, в която те изчетоха обръщение, в което 1128 турски и чуждестранни учени призоваваха властите в Турция «да прекратят клането и войната» в юго-източната част на страната и да се върнат на масата на преговорите за мирното регулиране на кюрдския проблем.

 

Те разказаха за репресиите на турските власти срещу подписалите обръщението учени. Мурган, Кайя и Ерсой са обвинени в пропаганда на забранената в Турция марксистка Работническа партия на Кюрдистан.

 

«За първи път в историята на нашия университет преподавателката Есра Мурган бе арестувана в обвинение в пропаганда на тероризъм. Ние считаме това за неприемливо. Колегата ни трябва да е в университета, а не в затвора, тя преподава в университета, провежда научни изследвания в продължение на 15 години. Есра Мурган, Музафер Кайя, Киванч Ерсой, а също депортираният от страната техен английски колега Крис Стефесън използваха правото си на свобода на словото, което е защитено от Конституцията. Настояваме за незабавно освобождаване на нашите колеги», — се казва в обръщението на университетските преподаватели, което бе прочетено на митинг, проведен в кампуса на учебното заведение, предаде агенция DHA.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;