Учредителният съвет на самопровъзгласения демократичен федерален регион Рожава в северна Сирия обяви основните си решения, съобщи агенция Sputnik.

 

«Бъдеща Сирия трябва да бъде за всички сирийци. Това може да бъде реализирано чрез федерална демократична система», — заяви Мансур ас-Салюм, избран на заседанието на Учредителния съвет за лидер на областта Ал-Джазира.

 

Той обяви за създаването на регулационен комитет към съвета, в чийто състав влизат 31 човека. Основна цел при създаването на федералната система в Рожава на регионално ниво е «установяването на демократично единство в Близкия Изток».

 

«Регулационният съвет има задачата да разработи социален договор и обща политическа и правна програма за период не по-голям от шест месеца», — съобщи ас-Салюм.

 

Той подчерта още, че всички комитети и документи, създадени от съвета, се опират на Декларацията за правата на човека, утвърдена от ООН.

 

Съветът назова за основно за «федералната демократична система» правото на жените на свобода.

 

«Жените имат право…да бъдат в равна степен представени във всички сфери в политическия и социалния живот», — заяви Ас-Салюм.

 

На 17 март в град Румейла се състоя учредителна конференция, в рамките на която бе провъзгласено създаването на «демократична система Рожава и северна Сирия». На конференцията присъстваха около 200 делегати от северните части на Сирия, които представляват сирийски Кюрдистан, арабски, асирийски, чеченски, черкески, туркменски и арменски общности, градовете Алепо, Ал-Шанбе и други.

 

Според замисъла на създателите, създадената «федерация» ще обедини различните общности и опълчението за борба с терористичната групировка Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра».

 

Съобщава се, че за лидери на областта Ал-Джазира Учредителният съвет е избрал Халия Юсеф и Мансур ас-Салюм. Сирийската власт заяви, че създаденият от сирийските кюрди федерален регион в северната част на страната не е законен.

Тагове: ; ; ;