Провъзгласяването на федерацията в Сирия стана възможно благодарение на териториалната експанзия на кюрдите и тяхното настъпление срещу ислямистите, счита заместник министърът на външните работи на кюрдския кантон Кобани Идрис Насан.

 

«По-рано кюрдите се разполагаха върху три територии — Кобани, Джезире и Африн. Тези три кантона не бяха свързани помежду си, затова и бяха обкръжени от ислямистите. Отрядите за самоотбрана YPG и Демократичните сили на Сирия, които взеха под контрол значителни територии, успяха да разширят тази област. Хасеке беше освободен напълно. Освободени са и много селища в района на Алепо и Рака. По такъв начин контролираната от нас територия се разшири съществено, което се и превърна в причина да решим преминаването към федерална система», — обясни Насан в интервю за агенция Sputnik.

 

«Твърденията, че с  прехода към федерация ще бъде създадена държава Кюрдистан, не отговарят на действителността. Тези, които разпространяват подобни слухове, се опитват да компрометират процеса на преминаване към федерална система. Тяхната цел е да се разчлени Сирия. Ние нямаме намерение да раздробяваме Сирия, федерацията няма да се нарича Кюрдистан, тя ще се нарича — «Федерация северна Сирия». В рамките на тази система ще заемат своето място не само кюрдите или арабите, а представителите на всички етнически групи, живеещи на тази територия», — уверява Насан.

 

Тагове: ; ; ; ;