Провъзгласяването на федерацията в Сирия стана възможно благодарение на териториалната експанзия на кюрдите и тяхното настъпление срещу ислямистите, счита заместник министърът на външните работи на кюрдския кантон Кобани Идрис Насан.

 

«По-рано кюрдите се разполагаха върху три територии — Кобани, Джезире и Африн. Тези три кантона не бяха свързани помежду си, затова и бяха обкръжени от ислямистите. Отрядите за самоотбрана YPG и Демократичните сили на Сирия, които взеха под контрол значителни територии, успяха да разширят тази област. Хасеке беше освободен напълно. Освободени са и много селища в района на Алепо и Рака. По такъв начин контролираната от нас територия се разшири съществено, което се и превърна в причина да решим преминаването към федерална система», — обясни Насан в интервю за агенция Sputnik.

 

Той отбеляза, че провъзгласената в Сирия федерална система «ще обхване по-голяма територия в сравнение с кантонната система на управление». На свой ред кантонната система в бъдеще може да бъде премахната.

 

«Федералната система ще обхване всички народи, живеещи в северна Сирия. Това ще бъде «Федерация северна Сирия», включваща представители на всички местни етнически структури. Представителите на всеки град, на всяко село ще заемат своето място в системата на федералното управление. Когато това се случи, системата на кантоните ще бъде премахната, защото от нея няма да има нужда», — отбелязва Насан.

 

«Твърденията, че с  прехода към федерация ще бъде създадена държава Кюрдистан, не отговарят на действителността. Тези, които разпространяват подобни слухове, се опитват да компрометират процеса на преминаване към федерална система. Тяхната цел е да се разчлени Сирия. Ние нямаме намерение да раздробяваме Сирия, федерацията няма да се нарича Кюрдистан, тя ще се нарича — «Федерация северна Сирия». В рамките на тази система ще заемат своето място не само кюрдите или арабите, а представителите на всички етнически групи, живеещи на тази територия», — уверява Насан.

 

«Федерацията северна Сирия» беше провъзгласена по време на конференцията в сирийската област Хасеке. Основа на федерацията станаха три кюрдски кантона, в това число Кобани.

 

Сирийската власт нарече незаконна  обявената от сирийските кюрди федерация в северната част на страната. По-рано посланикът на САР в Москва Рияд Хадад заяви, че болшинството кюрди в Сирия са за запазване целостта на държавата.

 

Москва също заяви, че въпросът за държавното устройство на Сирия не бива да се решава в едностранен порядък. Според специалния представител на президента на Русия за Близкия Изток и страните от Африка и заместник министър на външните работи на Русия Михаил Богданов, Москва счита, че «няма никакъв смисъл да се обявява нещо, което е извън рамките на преговорния процес и междусирийския диалог».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;