Из обръщение на президента Плевнелиев в Народното събрание:

 

«Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество. Такива цели могат да бъдат изграждане на национално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната, задействане на Европейски енергиен съюз на Балканите.

 

Политическата стабилност означава отговорно действие от всеки. Извършените промени в Конституцията са полезни и правилни. Те са важна, но недостатъчна стъпка напред. По време на консултациите всички парламентарно представени политически сили единодушно се обединиха за изключителната важност на реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Тук времето на декларациите отдавна отмина, трябват решителни действия. Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма.

 

Необходими са промени в посока по-бързо и ефективно съдопроизводство, по-голяма отчетност на прокуратурата, изработване на обективни правила и критерии за кариерното израстване на магистратите и случайно, а не манипулирано разпределение на делата.

 

Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна система и смело антикорупционно законодателство ще бъде силен знак към българското общество за политическа воля за промяна.

 

Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин — без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения. Народът ще избере най-добрите от тях.

 

2016-а е решителна за въвеждане на електронното управление.

 

Здравната реформа е належаща. Заедно с образователната реформа това е решението за демографската криза.

 

Трябва да използваме потенциала на българските общности зад граница. По темата «демография», както и по темата «киберсигурност», планирам да свикам Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) през годината.

 

Необходима целенасочена подкрепа за най-бедните райони в страната.

 

В Изборния кодекс да се търси решение за реалното въвеждане на електронното гласуване.

 

Намирането на техническо решение за гарантиране на тайната на вота не би трябвало да бъде оправдание за неопределеното му отлагане във времето. Гражданите вече се произнесоха. Ако сега не се създадат принципните правила с ясни срокове за експерименталното въвеждане на електронното гласуване, в скоро бъдеще това би подменило вота на близо 2 милиона българи.

 

 

Отказах да наложа вето върху забраната за дивото къмпингуване. Призовах за цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Аз съм за ясни и демократични правила, отчитащи интересите на всички граждани. С удовлетворение виждам, че има нов законопроект, който да отмени абсолютната забрана, но да въведе правила. Надявам се тези правила да бъдат публично обсъдени и да се търси консенсус. Неведнъж апелирах да се прекрати порочната практика за внасяне в последния момент и без предварително обсъждане на съществени законодателни промени. 

 

Народното събрание спешно трябва да посочи своите представители в регулаторните органи.

 

Противното ги обрича на институционална криза и ги поставя в невъзможност да изпълнят мисията, за която са призвани. Това се отразява негативно не просто върху работата на регулаторите, а и върху авторитета и легитимността на техните решения, а предстоят много важни такива. Ситуацията в медийната среда днес повече от всякога показва необходимостта от силен и ефективен регулатор.

 

Взети мерки за гарантиране сигурността на българските граждани по повод бежанската вълна.

 

Трябва ни модерен патриотизъм, просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към родината и уважението към различния, заяви още Плевнелиев.

 

————-

Мнение на политолог относно изявлението на президента:

 

Президентът отново не ни каза нищо. Това бе едно от поредните общи обръщения, в които той напомня за себе си. Не виждам тема за лидерство, за консолидация на обществото. Така политологът Анастас Стефанов определи днешната изява на президента в Народното събрание и заяви, че това категорично не е заявка за втори мандат.

 

Според него такава заявка върви «ръка за ръка» с провокирането на теми и налагането на дневен ред, а също така малко или много с ерозиране на текущото управление, а вместо конфликт с изпълнителната власт наблюдаваме тих синхрон на президентската институция с изпълнителната власт, който понякога не можем да си обясним, както и изчаквателна позиция, която не ни дава информация.

Няма как да стане Плевнелиев или който и да е кандидат да спечели изборите без партийна намеса, така Стефанов отговори на въпрос дали настоящият държавен глава би се явил на предстоящия вот като независим кандидат. Според политолога подкрепата на ГЕРБ е задължително условие в уравнението.

Тагове: ; ;