Много станаха у нас разбирачите на Европейския съюз. Разбирачите и на германската политика. Я, по-спокойно, я по-бавно.

 

 

За осем години членство в ЕС България е спечелила 17 милиарда лева.

 

И ако през 2007 г. – първата година на членство, сме усвоили само 1 милиард лева, то през миналата година сумата е 5 милиарда. Или пет пъти по-добре сме започнали да вдяваме за какво става дума.

 

А сега да си представим, че го няма Европейския съюз.

 

Кои са тези отделни държави в Европа, които ще се ангажират да ни снасят милиарди годишно? Само не ми казвайте, че това ще бъде Унгария или останалите бивши съветски сателити – Полша, Чехия,Словакия, или югославските републики – Хърватия, Словения. Или постсъветските –Литва, Латвия, Естония.

 

Всички те ще търсят да вземат, а не да дават. Та към кого ще се обърнем, ако го няма ЕС? Великобритания ли ще ни даде, защото исторически много добре сме се отнасяли с нея? Или Франция – гдето по на пет на нож сме хвърляли нейните синегалци в Първата световна?

 

Или банкерите от Швейцария ще ни дадат заради милите ни очи? Та да изреждам ли още: Ирландия, Холандия, Белгия, Люксембург, Италия, Испания, Португалия – последните две и те са все на ръба на закъсването. Гърция ли?

 

Не ме разсмивайте. Да не изброявам повече.

 

Никой нищо няма да ни даде. Защото всеки знае, че тук, в България, много се краде. Е, Германия ще помогне, но ще ли ни стигне това?

 

Само Европейският съюз знае, че у нас се краде и въпреки това дава. Дава дори и на бизнесмени, които го хулят и плюят. Дава, за да стигнат неговите пари като «комисионни» и за политици, които още не могат да схванат, че Европейският съюз това сме ние.

 

И когато говорят срещу него все едно си плюят в паницата, която ги храни.

 

Разбира се, не всичко е само пари. Но и те са важни, нали. А другото на Европейския съюз е известно: да пътуваш свободно в държавите членки, да работиш в тях, да живееш в тях, да си пазаруваш от тях без да плащаш мита на границата, да бъдеш просто нормален човек.

 

Нашите комунисти имаха властта 50 години и поне едно нещо от всичко това да бяха направили.

 

Нищо не направиха.

 

Нула.

 

Дори в България човек не можеше да живее, където иска, камо ли в Европа.

 

А тези, които все пак тогава се бяха измъкнали по някакъв начин от страната, ги наричаха «врагове на народната власт».

 

Ега ти «народната власт» и «народната икономика», която един щанд в днешен мол не можеше да напълни със стока.

 

Ангела Меркел правилно е преценила, че трябва да приема бежанци.

 

Тя не прави нищо по-различно от това, което Великобритания и Франция са направили десетилетия по-рано.

 

Но интересно е, защо държави, които са приемали масово бежанци –Великобритания, Франция, а и сега Германия, живеят по-добре от нас, гдето си пазим «чистата раса»?

 

Защо ние «чистниците» протягаме ръка за помощ и също пращаме свои близо два милиона бежанци на Запад, а сега се дразним, че Меркел ги била приемала.

 

Да не би да ни изядат хляба ли?

 

Истината е, че Европейският съюз е товаq без което много бързо ще сдадем багажа.

 

Ей на, Русия е извън ЕС и гледаме как все по-трудно се оправя. Дори «великият СССР» не можа да издържи пред Европейския съюз, та сега някаква дребна Русия ли ще ни уплаши нас, европейците?

 

Не, няма.

 

Няма да се разпадне Европейския съюз.

 

И милиардите ще продължат да идват към България. Защо? Защото сме европейци. А защо не отиват към Русия тия милиарди? Защото руснаците не са европейци. А защо и бежанците не отиват към Русия?

 

Защото не са прости.

 

15 март, 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;