Брюксел разпространи изявление, осъждащо присъединяването на Крим към Русия, което стана факт преди 2 години, призова страните-членки на ООН да въведат аналогични санкции срещу Мосва.

 

«EС продължава да не признава присъединяването на Крим към Русия, в това число чрез поредица от ограничителни мерки», — се казва в документа, публикуван на сайта на външнополитическия отдел на ЕС от името на нейния ръководител Федерика Могерини и министрите на външните работи на 28-те страни-членки.

 

В изявлението на Брюксел се призоват членовете на ООН да приложат аналогични мерки за непризнаване на присъединяването на Крим към Русия в съответствие с Резолюцията на Генералната Асамблея на ООН под номер 68/282.

 

ЕС продължава за счита присъединяването на Крим към Русия за «нарушаване на международното право».

 

В документа се изразява тревога «във връзка с нарастването на военната мощ и влошаване на ситуацията около правата на човека на Кримския полуостров».

 

Особено внимание европейските дипломати обръщат върху определянето на меджлиса, представителният орган на кримските татари, като екстремистка организация. Ръководителите на меджлиса нееднократно са предупреждавани, през 2014 година заради екстремистки изявления, разпалващи национална вражда. По тази причина преди пет години им е забранено влизането в Русия.

 

Федерика Могерини в изявлението си призовава незабавно да се освободи украинския режисьор Олег Синцов и Александър Количенко, осъдени в Русия по обвинение в организиране на терористичи актове на полуострова.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;