Представителят на държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви, че САЩ ще настояват за изпълнение на Минските съглашения на само пред Русия, но и пред Украйна.

 

«Санкциите срещу Русия ще бъдат налице, докато те продължават да нарушават териториалната цялост на Украйна, това няма да се промени. Ще продължим санкциите, докато Русия не изпълни напълно своите обещания. Но ние отдавна казваме, че считаме, че Украйна също има какво да свърши, в това число на фронта на политическите реформи», — каза Кирби.

 

«Продължаваме да настояваме за политически реформи в Украйна, които, както ние считаме, могат да бъдат реализирани», — добави той.

 

«Русия не спазва напълно Минските споразумения. Мислим също, че правителството на Украйна може да реализира реформите и Минските съглашения. Признаваме, че те не напълно са изпълнени. Това е обща отговорност на президента на Украйна, премиера и цялото правителство, а също на парламента — да сложим настрана разногласията и да започнем реформите, които самите украинци искат», — каза Кирби.

 

По-рано Москва нееднократно заяви, че няма общо със събитията в източна Украйна, не доставя на опълченците военна техника и боеприпаси, не е страна във вътрешноукраинския конфликт и е заинтересована Украйна да преодолее политическата си  и икономическа криза.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;