Дружеството „Параходство Български морски флот“, което е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, се оказа собственик на два етажа от сградата на Министерството на транспорта на ул.“Гурко“ 5, които сега държавата ще изкупи. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет.

 

Министерството на транспорта ще заплати около един милион евро на частното дружество, за да откупи тази част от имота, който в момента ведомството обитава. Решението бе взето на заседанието на правителството.

 

Домусчиев е председател на Конфедерацията на работодаелите и индустриалците в България (едрия български бизнес).

 

От Министерството на транспорта разказаха, че историята започва през 1999 г., когато е взето решението за приватизация на държавното дружество „Параходство Български морски флот“. При подготовка на документите са извадени петият и седмият етаж от административната сграда на Министерството на транспорта от капитала на БМФ. Сделката обаче не е довършена, защото нямало вписване в Търговския регистър.

 

През 2011 г. частното вече дружество открива този пропуск и завежда дело срещу държавата с искане да му предостави достъп до двата етажа или да заплати имотите. Решението на Върховния касационен съд е, че имотите са собственост на фирмата на Домусчиеви.

 

Въпреки, че в страната са приватизирани едни от най-големите компании в страната – като Кремиковци, БТК, Нефтохим, Булгартабак Холдинг, Асарел-Медет, Арсенал, Сомат, Параходство БМФ и др. изниква въпросът колко от привлечените инвеститори в момента са все още в България и дали всички купувачи са изпълнили договорените инвестиции в съответните компании.

Напълно резонни тук биха били въпроси от сорта на: „Не се ли избърза с приватизацията на част от държавните компании и не бе ли ощетена държавата при тези сделки?“

А кога ще започне проверка от Главна прокуратура ревизия на приватизационните сделки?

 

Масови съкращения започват в  Параходство «Български морски флот» през есента, четем в пресата от преди години.  Между 400 и 500 чиновници остават без работа при големите кадрови промени, които чакат морското параходство още през октомври, след като беше приватизирано от германско-българският консорциум «Кей Джи Маритайм Шипинг», в който участва «Адванс Пропъртис» на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

 

«Не сме държавна организация, не сме социално ведомство и не може да поддържаме и да плащаме заплати на хора, които не извършват полезни за параходството дейности», е заявил представителят на «Кей джи меритайм шипинг» Кирил Домусчиев.

 

Заявленията за съкращения идват само ден след като транспортният министър Петър Мутафчиев се похвали, че нямало да има сътресения в дружеството след продажбата му и хората щели да си запазят работата.

 

Съкращенията касаят администрацията, бреговия състав и съпътстващите дейности в БМФ и ще се осъществят в месеците октомври, ноември и декември. Сегашната структура на Параходството не е типична за един корабособственик, е заявил Домусчиев. Той е обяснил, че в момента се работи по нова структура, която заимства опит от водещи немски, гръцки и британски корабособственици. Привлечени са и консултанти от водещи чужди компании, които изготвят доклади за различните отдели в Параходството. Планът по персонала на БМФ ще бъде завършен в края на септември.

 

За сметка на съкращенията, възнагражденията на мениджърите, които докажат, че са полезни на предприятието, ще бъдат увеличени чувствително, за някои постове и в пъти. Плавателният състав ще бъде попълнен с нови висококвалифицирани кадри, които ще бъдат привлечени с по-високи възнаграждения и «куп други придобивки в пакет», е посочил още Домусчиев. Близо 25 от най-старите кораби на Параходство «Български морски флот» ще бъдат продадени, допълни още Кирил Домусчиев.

 

Тагове: ; ; ; ; ;