Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви за наличието на трудности от страна на ЕС при приемането на турските предложения за миграционното споразумение, но се надява на положителен изход от преговорите.

 

На 17 и 18 март е планирана среща на ЕС в Брюксел, която трябва да приеме миграционното споразумение с Турция от 7 март, за да сложи край на нелегалния бежански поток към ЕС.

 

«Виждаме, че ЕС изпитна някакви трудности при приемането на нашите предложения», — каза Давутоглу пред журналисти на аерогарата в Анкара преди излитането му за Брюксел.

 

«Обсъдихме трудностите с канцлера Меркел по телефона и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Анкара и се надяваме на положителен изход от преговорите за Турция, ЕС и мигрантите. Няма да приемем никакви решения, които да превърнат Турция в затвор под открито небе за мигрантите», — добави премиерът.

 

Той добави още, че на първия етап от преговорите страните от ЕС са се опитали да окажат натиск над Турция, но, според него, «искрените турски предложения доведоха до кардинална промяна в правилата на играта».

 

Споразумението предполага редица принципни отстъпки пред Анкара от страна на ЕС, в частност — въвеждане на безвизов режим до края на юни, в замяна на задължението за обмен на нелегални мигранти с легални.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;