Това изявление не бе очаквано от никого. Русия прекратява военната си операция в Сирия и извежда войската си.

 

През септември миналата година Владимир Путин санкционира военните действия в Сирия и оттогава всъщност укрепва режима на сирийския президент Башар Асад. Сирийските опозиционни групи съобщиха, че много от ударите са били насочени против тях, а не срещу т.нар. Ислямска държава. И така, колко струваше на Русия всичко това?

 

Според данните от IHS Jane’s, Русия е похарчила в Сирия от 3 до 4 милиона долара на ден, голяма част от които са отишли да ударите от въздуха и ракетите. Общо — за 137-дневната кампания в Сирия Русия е похарчила почти половин милиард долара.

 

Фил Хан, СНВС, Сингапур

 

В ефир на 15 март 2016 година

 

 

Според други източници, военната операция в Сирия е била напълно търпима за руския бюджет.

 

Руската групировка в Сирия е наброявала около 1600 човека и 50 броя авиотехника — самолетите Су-30СМ, Су-34 и Су-24М, Су-25, а също въртолетите Ми-8 и Ми-24.

 

Основните разходи са били за доставка на гориво и въоръжение за самолетите, доставката се е осъществявала чрез десантни кораби и военно-транспортна авиация, разходи са направени за поддръжка на техниката в работно състояние в условията на чести бойни полети.
Самото въоръжение — масово използваните бомби КАБ-500 и ракетите  Х-29Л — също не са били никакъв сериозен проблем, както и заплатите за допълнителните дневни на военнослужещите.

 

Сумарно погледнато, според експерти, военната кампания на Русия действително НЕ  Е представлява никакъв проблем за мащабите на страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;