Групировка, близка до Работническата партия  на Кюрдистан, пое отговорността за терористичния акт, осъществен преди дни в столицата на Турция Анкара, в резултат на който загинаха 37 човека, а над 125 бяха ранени.

 

Според групировката «Ястреби за свободата на Кюрдистан», това е «акт на отмъщение» за операциите на турските силоваци в населената главно с кюрди югоизточна част на страната от юли насам, при които бяха убити стотици цивилни, военни и бунтовници.

 

Групировка пое отговорността и за бомбения атентат през изминалия месец в Анкара, когато загинаха 29 души, съобщава Ройтерс.

 

«Ястреби за свободата на Кюрдистан» направи уточнение, че се е отцепила от Кюрдската работническа партия (ПКК). Експерти, които следят кюрдските бунтовници, казват, че двете групировки поддържат връзка, отбелязва агенцията.

 

«Ястреби за свободата на Кюрдистан» предупреждават турските власти, че ще извършат още нападения срещу онези, които смятат за отговорни за операциите на силите за сигурност в населения с кюрди турски югоизток, съобщава още Ройтерс.

 

Групировката акцентира върху това, че целта на терористичния акт в Анкара в неделя са били силовите структури на управляващия президент Реджеп Ердоган, а големият брой цивилни жертви е станал факт, поради  намесата на полицията. Групировката посочва още, че при нейните нападения цивилните жертви са неизбежни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;