Участниците в учредителната конференция в град Румейла, провинция Хасеке, провъзгласиха създаването на «демократична система Рожава и северна Сирия», което е своеобразна федерация в състава на Сирия, съобщиха от представителството на сирийски Кюрдистан в Москва.

 

«Участниците в конференцията подписаха декларация за «създаването на «демократична система Рожава и северна Сирия», в която се съдържат параметрите на системата за управление на бъдещия регион, но текстът от декларацията все още не е публикуван», — съобщиха от представителството.

 

Представителят в Москва на сирийската Партия на демократичния съюз Абд Салам Али добави, че «на този етап границите на региона не са определени, известно е само, че в него влизат три кюрдски кантона и някои съседни региони».

 

«Но могат и да не се определят граници, ние нямаме за цел да се отделяме от Сирия. Главното в система за управление, която предлагаме, е това, че Федералната система е най-подходяща за Сирия. По-добър вариант от този човечеството още не е измислило, имаме много примери за това — Русия, Германия, те са федерации. Това е алтернатива на предишната диктатура и на гражданската война», — счита Абд Салам Али.

 

В конференцията участваха около 200 делегати от всички райони в северна Сирия — те представляват Рожава, сирийски Кюрдистан, а също арабски, асирийски, чеченски, черкески, туркменски и арменски общини, град Алепо, Ал-Шанбе и други…Участниците в конференцията създадоха комисия от 9 човека. Предполага се, че «федерацията» ще обедини различните национални общности, а също опълченците, които водеха боеве срещу Ислямска държава и другите терористични операции.

 

По-рано сирийски Кюрдистан провъзгласи автономия, която се управляваше от Висш кюрдски съвет. Централното ръководство на Сирия не призна тази автономия. В същото време заради водещата се война в Сирия нейните северни територии, населени главно с кюрди, се оказаха отрязани от останалата част. Правителството на Башар Асад понастоящем няма никакво влияние върху територията на сирийски Кюрдистан. Там живеят около 4.6 милиона човека, от тях 2.5 милиона са кюрди.

 

Властите в Сирия вече нарекоха незаконни изявленията на сирийските кюрди за създаването на федерален регион в северната част на страната. Против изявлението на кюрдите за създаването на федерален район са също Сирийската Национална коалиция на опозиционните и революционните сили и Турция.

 

Нова информация: Преди броени секунди стана ясно, че Москва настоява кюрдите да участват в преговорите в Женева.

«Именно те бяха в първите редове в борбата с терористите в Сирия», — съобщи МВнР на Русия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;