Унгарските власти имат намерение да закрият почти всички работещи в страната бежански лагери, оставяйки само две палаткови градчета — в Крьорменд и Сентготхард в западната част на страната на границата с Австрия.

 

Както съобщава англоезичното издание Hungary today, позовавайки се на унгарски медии, ще бъдат закрити охраняваните лагери по цялата страна по източната и южната граници на страната в Надфе, Кашкунхалаш, Бекешчаб и Нирбатор. Това решение касае и центровете за прием в Бичке недалеко от Будапеща и във Вамошсабад на границата със Словакия.

 

Унгарските медии се позовават на думите на лидера на управляващата партия «Фидес» в парламента Лайош Кошу, който твърди, че трябва да бъдат оставени само два лагера, защото останалите са празни.

 

Според агенцията за контрол над външните граници на ЕС Фронтекс, през 2015 г. в ЕС са пристигнали 1.8 милиона мигранти, при това много от тях са преминали през Унгария. Еврокомисията заяви, че настоящата бежанска криза в света е най-голямата след времената на Втората световна война. Понастоящем властите на страната вече са издигнали заграждения на границите със Сърбия и Хърватия и са готови да поставят ограда и на румънската граница.

 

По-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че в страната ще има референдум по плана на ЕС за квоти при разпределението на мигрантите, който може да бъде проведен още през есента тази година. Според плана, Унгария трябва да приеме 2 300 бежанци за следващите две години.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;