Eдин час продължи изслушването на Цветан Василев пред съда в Белград. Банкерът се яви там  с голяма охрана, която изблъска журналистите, съобщи БНТ. Василев представи своите мотиви по искането на българските власти за екстрадирането му. Това трябваше да стане миналия месец, но заседанието беше отложено заради болничен лист, представен от адвокатите му.  Банкерът е обвинен задочно в присвояването на 206 милиона лева от фалиралата Корпоративна търговска банка.

След изслушването Василев заяви пред български журналисти, че атаката срещу КТБ е била добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най вече от прокуратурата.

Според закона съдията, който е изслушал днес Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията. Това ще направи друг негов колега. Изслушването на Василев ще продължи на 6 април.  Решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. След нея последна дума има министърът на правосъдието.

 

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия. Официален Белград обаче е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

 

Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Информацията е на БНТ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;