Сирийските кюрди, които провъзгласиха «федерация» в северната част на страната, се ориентират по примера на съседния Иракски Кюрдистан, те не искат да излизат от състава на Сирия, но са принудени самостоятелно да отстояват правата си, счита научният сътрудник към РАН Станислав Иванов.

 

«Провъзгласената от кюрдите «федерална система» в северна Сирия не е сензация. Към този ход те вървят от 2012 година, когато сирийската войска излезе под натиска на въстаниците от три кюрдски анклава и кюрдски райони в Алепо. Кюрдите бяха принудени да създадат свое собствено опълчение и самостоятелно за отбраняват районите си, а после да снабдяват с всичко необходимо хората, за да оцелеят», — счита Станислав Иванов.

 

Според него, «кюрдите с оръжие в ръце доказаха своята самостоятелност, те воюваха с Ислямска държава значително по-успешно, отколкото сирийската армия и опозицията».

 

«Те, разбира се, с помощта на кюрдите от Ирак и Турция, с помощта на американската коалиция, отстояваха всички свои анклави и отблъскваха терористите на десетки километри. Ако не бяха кюрдите, Ислямска държава вече щеше да е на границата с Ливан», — счита Иванов.

 

В действията си сирийските кюрди действат по примера на съседния Иракски Кюрдистан — автономия в състава на Ирак, — твърди Иванов.

 

«В Конституцията на Ирак, приета след падането на режима на Саддам Хюсеин, беше заложено създаването на федерална система, макар субектът за момента да е само един — Иракски Кюрдистан.. Вероятно сирийските кюрди искат да тръгнат по същия този път — да създадат свой «федерален окръг», а как ще постъпят останалите други националности, това е тяхна работа», — допълва експертът.

 

Според него, обявената в момента от кюрдите «федерална система» се разпростира върху три кантона на границата с Турция, а също и върху кюрдските райони в Алепо.

 

«Сирийските кюрди не искат да разцепват Сирия, те искат само равни права с основната нация — т.е. с арабите, та нали страната се нарича Сирийска Арабска република. Те, както и кюрдите в Ирак, искат представителство в парламента и правителството, искат да заемат постове в армията. Ако Сирия приеме новата конституция, както и в Ирак, и отчете интересите на кюрдите, то те ще останат в състава на държавата», — уверен е Иванов.

 

Към провъзгласяването на «федерация» кюрдите бяха подтикнати както от режима, така и от сирийската опозиция — и двете страни не признават техните права, кюрдите не са представени на преговорите в Женева», — счита експертът.

 

В четвъртък бе проведена учредителна конференция в град Румейла, провинция Хасеке, която провъзгласи създаването на «демократична система Рожава и северна Сирия». За целта в града се събраха 200 делегати от цяла северна Сирия — те представляват сирийски Кюрдистан, а също арабски, асирийски, чеченски, черкески, туркменски и арменски общини, градовете Алепо, Ал-Шанбе и други. Предполага се, че «федерацията» ще обедини раздробените национални общини, а също опълчението, което водеше тежки боеве срещу Ислямска държава, Джебхат ан-Нусра и други терористични организации.

 

По-рано сирийски Кюрдистан провъзгласи автономия, която се управляваше от Висш кюрдски съвет. Централното ръководство на Сирия не призна тази автономия. В същото време заради водещата се война в Сирия нейните северни територии, населени главно с кюрди, се оказаха отрязани от останалата част. Правителството на Башар Асад понастоящем няма никакво влияние върху територията на сирийски Кюрдистан. Там живеят около 4.6 милиона човека, от тях 2.5 милиона са кюрди.

 

Властите в Сирия вече нарекоха незаконни изявленията на сирийските кюрди за създаването на федерален регион в северната част на страната. Против изявлението на кюрдите за създаването на федерален район са също Сирийската Национална коалиция на опозиционните и революционните сили и Турция.

 

Нова информация: Преди броени секунди стана ясно, че Москва настоява кюрдите да участват в преговорите в Женева.

«Именно те бяха в първите редове в борбата с терористите в Сирия», — съобщи МВнР на Русия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;