Президентът на Русия Владимир Путин високо оцени резултатите от руската военна операция в Сирия, отбелязвайки, че Русия е създала условия за началото на мирния процес в тази страна. Путин направи изводи за резултатите от операцията в четвъртък по време на церемонията по връчването на държавните награди на военнослужещите и специалистите от военно-промишления комплекс, отличили се по време на изпълнение на специалните задачи в Сирия. Преди награждаването в Александровската зала в Кремъл бе проведена тържествена церемония по връчването на върховния главнокомандващ знамето на Въздушно-космическите сили, които бяха сформирани на 1 август 2015 година.

 

Терористичите метастази са блокирани

 

Въздушната операция на Русия в Сирия продължи пет и половина месец За това време тя успя да наруши обезпечението на терористите с оръжие и боеприпаси, да прекъсне основните канали за доставка на нелегален нефт, да изтласка терористите от редица провинции. По данни на Министерството на отбраната на Русия, унищожени са над 2000 терористи-наемници от Русия. В понеделник Путин заповяда на Министерството на отбраната да започне извеждането на основната част от руската групировка от Сирия. В авиобаза Хмеймим и пункта за материално-техническо обезпечение на ВМФ в Тартус работата продължава.

 

Правейки изводите си за военната операция, Путин отбеляза, че Русия е извършила мащабно дело по укрепване на законната власт в Сирия, а военната операция на Русия из корен е пречупила ситуацията.

 

«Ние извършихме огромна работа по укрепване на законната и държавната власт в Сирия. За това говорих и по време на изявлението ми в ООН по случай 70-та годишнина от създаването на организацията, укрепихме Въоръжените сили на Сирия. И днес те са в състояние не просто да сдържат терористите, но и да водят срещу тях успешно настъпление. Сирийската армия овладя стратегическата инициатива и продължава да прочиства земята си от терористичните банди», — заяви Путин.

 

Според руския президент, по време на военната операция в Сирия Русия «e проявила своето безспорно лидерство, воля и отговорност» в борбата с международния тероризъм. Путин припомни, че решението за начало на военната операция в Сирия е било прието след молба на легитимното правителство и президента на страната. А главната цел на военната операция на Русия е била подкрепата на сирийската армия в борбата й срещу терористичните групировки, отбеляза той.

«Вашата напрегната бойна работа из корен пречупи ситуацията. Ние не дадохме възможност на терористичните метастази да се разраснат», — каза Путин.

 

Той отбеляза, че Москва е успяла да наложи позитивно, конструктивно взаимодействие със САЩ, както и с други страни, с всички отговорни опозиционни сили вътре в самата Сирия, които действително искат да спрат войната и да намерят единственото възможно политическо решение.

 

«И това път го открихте именно вие, войниците на Русия», — каза върховният главнокомандващ на Русия.

 

Работата е изпълнена отлично

 

Оценявайки работата на руската военна групировка в Сирия, Путин отбеляза, че всички най-важни въпроси около снабдяването и организацията на бойната работа са били изпълнени точно, грамотно и своевременно. Това, според мнението на президента на Русия, още веднъж демонстрира качествено нарасналите възможности на въоръжените сили на Русия.

 

Путин уточни, че «за краткия срок в Сирия е била разположена съвременна и ефективна система за противовъздушна отбрана, установено е взаимодействие между всички сили и средства, организирано е било тиловото  обезпечение на групировката».

 

Президентът на Русия даде висока оценка на участието на ВКС на Русия в операцията.

«Именно на стратегическата и оперативно-тактическата авиация се дължи изпълнението на най-сложните и опасни задачи, и военните летци се справиха с това отлично», — каза Путин. «Съвременното руско оръжие премина през най-суровата проверка в бойни условия в Сирия».

 

Путин благодари за това на представителите на отбранително-промишления комплекс, работниците, инженерите, конструкторите.

 

«Основната част от разходите за военната операция са от ресурсите на Министерството на отбраната. Това са 33 милиарда рубли — те бяха заложени в бюджета на министерството през 2015 година за провеждане на учена и бойна подготовка», — заяви Путин. Според него, тези ресурси са били пренасочени за гарантиране на групировката в Сирия.

 

Русия ще продължи да помага и в бъдеще

 

Москва ще продължи да оказва на Дамаск подкрепа, в това число и военна. Балансът на силите в Сирия ще бъде гарантиран и след извеждането на руските групировки от ВКС.

 

«Нашата подкрепа за Сирия ще бъде финансова, доставка на техника и въоръжение, съдействие при обучението, организацията и т.н. на сирийските въоръжени сили, разузнавателна подкрепа, щабна помощ при планирането на операциите, както и непосредствено пряка помощ — използването на космическата групировка и ударната и изтребителна авиация»,- каза Путин.

Той отбеляза, че комплексите ПВО «Панцир» и С-400 продължават да дават бойно дежурство в Сирия, а оставащите в страната руски военни са абсолютно защитени.

 

Путин подчерта, че Русия е готова да използва средствата на ПВО в Сирия по каквито и да са цели, които тя сметне за заплаха за руските военнослужещи.

 

«Никой няма право да нарушава суверенното въздушно пространство на Сирия. Създаден е и ефективно работи механизъм да предупреждение за инциденти във въздуха с американската страна, но всички партньори са предупредени и знаят: нашите системи за ПВО ще се използват по каквито и да са цели, които ние сметнем за заплаха за руските военнослужещи. Искам да подчертая: по каквито и да било цели», — каза Путин.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;