Русия и ЕС взаимно се допълват и трябва да правят това в по-голяма степен в бъдеще, заяви италианският политик, бивш председател на Съвета на министрите на Италия и екс-председател на Европейската комисия Романо Проди по време на лекцията си в Москва.

 

Според него, Русия и ЕС «взаимно се допълват» и трябва още повече да се допълват в бъдеще». Той отбеляза сътрудничеството между страните в енергетиката, в сферата на туризма и в много други отрасли. Екс-премиерът е сигурен, че Русия и ЕС «са взаимосвързани в търговията, инвестициите, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на климата».

 

Според него, политическите отношения между страните «все повече ще се влошават», това не се е случвало през последните години.

 

«Ако тенденцията продължи, то има опасност да се стигне до неразбиране, има опасност от антируски настроения в Европа», — твърди Проди.

 

Той счита, че Русия трябва да разбере ЕС такъв, какъвто той е, но е вярно и обратното.

 

«Това е предварително условие за каквото и да е бъдещо сътрудничество», — каза Проди, добавяйки, че настоящата конфронтация няма да доведе до нищо».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;