National Interest ни предлага пет варианта, за да си обясним «путинския сюрприз».

 

«Мисията е изпълнена»

 

Според американското издание, през септември миналата година болшинството западни експерти уверено предсказват, че времето на Асад е свършило и че опозицията скоро ще влезе в Дамаск, но помощта от Русия укрепи позициите на сирийската армия. Различните участници в сирийския политически процес са съгласни с това, че Асад притежава способност да се задържа на власт. В резултат военната операция Путин отново демонстрира, че Кремъл е способен да съвместява политическите и военните задачи по време на успешната си ограничена кампания.

 

«Навреме да спреш»

 

Руската армия показа, че е способна да започне и да осъществи въоръжена намеса, което се превърна в предупреждение за целия свят, че САЩ не са единствената държава, способна да проектира силата си в различни точки на планетата. Авторите на статията считат, че действията на Русия кардинално са променили имиджа на Кремъл не само в този регион, но и в целия свят. Отчитайки това, че началото на мирните преговори дават на Русия идеален повод за край на военната операция с чест и с максимален успех, напълно е възможно Путин да е решил да се възползва от дадената ситуация, за да избегне риска от унизително поражение в бъдеще.

 

«Да се избегне «афганистанския капан»

 

След като Русия започна прехвърлянето на сили в Сирия, някои покровители на сирийската опозиция започнаха да търсят начини да превърнат конфликта във втори Афганистан за руската армия. Путин прекрасно разбираше, че продължителна военна кампания може да отслаби армията и да предизвика недоволство сред населението. Затова, както предполага изданието, ако сега позициите на Асад в Сирия са стабилизирани, армията вече е превъоръжена и е способна да воюва, руският президент реши да изведе силите, защото повече няма нужда те да бъдат там.

 

«Заиграване със Саудитска Арабия»

 

Има още една възможна причина да извеждането на руските сили, според американското издание — нежеланието да се поражда конфликт със Саудитска Арабия. Русия искаше да сключи с Ер-Рияд по-обвързващо споразумение за стабилизиране на световните енергийни пазари, за да повиши цената на нефта и да получи възможност да запълване на руския бюджет. Затова излизането на руските войски от Сирия може да се счита за опит да се установят приятелски отношения с Ер-Рияд.

 

«Победата трябва да се спечели»

 

Според американското издание, това може да се счита за предупреждение на Путин към Асад и всички останали, които разчитат на помощта на Москва, че «кладенецът не е бездънен и помощта не е безкрайна». Вероятно Кремъл иска да припомни на Асад, че Русия не му е давала карт-бланш. Както твърди авторът на статията, Москва може би счита, че военната помощ, която даде на Сирия шанс за победа, е положително нещо, но ако Асад не се бори за победата си сам, то той ще има проблеми.

 

«В предстоящите дни и седмици ще видим, в каква степен Москва ще изведе военната си групировка наистина. Но изявленията от Русия доказват, че Путин счита операцията в Сирия не за самоцел, а само за част от постоянния стремеж да възстанови световния статус на Русия като велика държава. Напълно е възможно Путин да е решил, че тази операция е изчерпила себе си и затова тя завършва по естествен начин», — пише американското издание.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;