В шествието на участниците в легиона Ваффен СС в Латвия, което се състоя в Рига в сряда, взеха участие и представители на украинския отряд «Азов», съобщи РИА Новости.

 

В ръцете си те държаха украински знамена с названието и логотипа на батальона. В Рига те пристигнаха по покана на организаторите на шествието.

 

Шествието на легионерите от Ваффен СС се състоя в сряда в центъра на Рига. Латвийският антифашистки комитет паралелно с това проведе протестна акция, по време на която бяха споменати жертвите на нацизма, бяха отправени предупреждения «за опасността от оправдаване на престъпленията на легиона Ваффен СС».

 

Според Русия, шествието е нарушение на междунардното право и решенията на Нюрнбергския трибунал, — заяви от името на МВнР Константин Долгов.

 

Легионът на СС в Латвия е създаден от командването на нацистка Германия в годините на Втората световна война на територията на окупираната Латвия от две гренадирски дивизии. В онези години той наброява над 150 хиляди човека. През 1944 година легионът влиза в бойни действия срещу Червената армия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;