«Москва отново разбърка ситуацията в Сирия — този път с излизането си», — пише в сайта си американската агенция Stratfor. Според автора на статията, неочакваното решение на Путин по повод руските войски в Сирия повдига следния въпрос: каква е същността на стратегията на Русия.

 

 

Изявлението за извеждането на войските бе направено в момента, в който в Женева започва новият рунд от преговори между Асад и опозицията, отбелязва изданието.

С извеждането на войските от Сирия Москва или се опитва да заеме мястото на арбитър в този процес, или тя вече е постигнала договореност с режима, което скоро ще стане ясно.

 

«При всички случаи Кремъл се опитва да набележи бъдещето на сирийския конфликт чрез собственото си посредничество, за да натрупа тежест за себе си и по други въпроси».

 

Както припомня изданието, една от главните цели, заради които Русия влезе в конфликта в Сирия, беше стремежът да получи преднина ред Запада по въпроса за Украйна и западните санкции. Москва не успя да използва намесата си в ситуацията в Сирия така, че да застави САЩ да престанат да подкрепят Киев, а Западът — да свали антируските санкции. Но тежестта  на Русия в Европа в последните месеци расте, предвид сирийските бежанци, които продължават да се стичат в Европа.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;