Централна тема в разговорите по време на визитата на украинския президент Порошенко в Турция е било сътрудничеството между двете страни в отбранителната сфера. Съюзът между Киев и Анкара изглежда много странен, защото двете страни са малко свързани в политическата и културната сфери, обединява ги само общият им опонент — Москва.

 

Но даденият алианс практически няма шансове за дълго съществуване, считат аналитиците от американския изследователски център Stratfor.

 

Натрупването на военно-морски сили на Русия в Черно море не устройва Турция, която контролира проливите Босфор и Дарданелите. Особено тревожна за Анкара е темата за военното противодействие между Турция и Русия след свалянето от турските ВВС на руския самолет Су-24 в небето над Сирия, в резултат на което отношенията между двете страни се изостриха, пише центърът.

 

Освен това, продължават аналитиците, Турция е обезпокоена от успехите на руската авиация в Сирия, защото участието на Русия в сирийския конфликт позволява на президента Башар Асад да извършва успешно настъпление, а също съдейства за повишаване на статуса на Отряда за народна самоотбрана на кюрдите (YPG) в Сирия.

 

Интересът на Киев към военно сътрудничество с Анкара, според авторите, се крие в това, че украинските власти така и не признаха резултатите от референдума през 2014 година, в резултат на който Крим влезе в Русия. Освен това, киевската власт обвинява Русия в подкрепата на опълченците в Донбас, макар Москва нееднократно да заявява, че не е страна в конфликта.

 

«Всяко украинско-турско сътрудничество, вероятно, ще бъде ограничено, защото двете страни са съсредоточени върху своите собствени конфликти. Тези държави се отличават както географски, така и тактически. Киев и Анкара понастоящем са срещу Москва, което ги подтиква към съюз помежду им», — резюмират аналитиците, подчертавайки, че подобно обединение ще има временен характер.

 

Крив влезе в състава на Русия в резултат на референдума през пролетта на 2014 година, след като жителите на полуострова не приеха държавния преврат в Киев през февруари същата година, в резултат на който бе отстранен законно избраният президент на Украйна Виктор Янукович.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;