«Москва отново разбърка ситуацията в Сирия — този път с излизането си», — пише в сайта си американската агенция Stratfor. Според автора на статията, неочакваното решение на Путин по повод руските войски в Сирия повдига следния въпрос: каква е същността на стратегията на Русия.

 

Изданието счита, че Русия се е намесила в Сирия по няколко причини.

 

Първо, без съмнение целта на Москва беше да се нанесе сериозен ущърб на ислямистите.

 

Второ, Москва искаше да покаже на целия свят и на САЩ, че може да има военно и политическо влияние зад пределите на границите си.

 

«Кремъл искаше да се чуе неговият глас», — пише изданието.

 

В първите седмици след началото на интервенцията Барак Обама недооцени действията на Москва и твърдеше, че Русия действа така от слабост. След няколко месеца Русия заедно с Иран укрепи позициите на сирийския режим, а само намесата даде възможност на Русия да демонстрира военната си мощ и да покаже, че е стъпила на краката си след постсъветския упадък.

 

При това Русия не напуска Сирия изцяло. Кремъл не е посочил конкретната дата да извеждане на войските, а и даде да се разбере, че в базите в Латакия и Тартус руските военни ще останат.

 

«В дадения момент тя може да си позволи това», — пише авторът на статията.

 

Русия може да се сблъсква с икономически трудности, но цената на операцията в Сирия — това са само няколко милиарда долара на ден, докато за отбрана за година Русия отделя по 50 милиарда долара. Сирийската операция донесе на Москва нови купувачи, възхитени от руското оръжие, пише изданието.

 

В Русия подкрепят сирийската операция, отбелязва изданието.

 

«Русия не иска втори Афганистан», — пише авторът на статията по повод отношението на гражданите на Русия към сирийската военна операция.

Изявлението за извеждането на войските бе направено в момента, в който в Женева започва новият рунд от преговори между Асад и опозицията, отбелязва изданието.

 

С извеждането на войските от Сирия Москва или се опитва да заеме мястото на арбитър в този процес, или тя вече е постигнала договореност с режима, което скоро ще стане ясно.

 

«При всички случаи Кремъл се опитва да набележи бъдещето на сирийския конфликт чрез собственото си посредничество, за да натрупа тежест за себе си и по други въпроси».

 

Както припомня изданието, една от главните цели, заради които Русия влезе в конфликта в Сирия, беше стремежът да получи преднина ред Запада по въпроса за Украйна и западните санкции. Москва не успя да използва намесата си в ситуацията в Сирия така, че да застави САЩ да престанат да подкрепят Киев, а Западът — да свали антируските санкции. Но тежестта  на Русия в Европа в последните месеци расте, предвид сирийските бежанци, които продължават да се стичат в Европа.

 

В близките месеци Русия може вече да се заеме с негативната атмосфера, която има около себе си. Още повече, че през юли трябва да има гласуване в ЕС по повод възобновяването на санкциите. ЕС приема подобни решения с пълно болшинство, достатъчно е само един да гласува против, за да могат санкциите да не бъдат продължени. По време на последната среща министрите на външните работи на Италия и Унгария заявиха, че не искат да продължават санкциите автоматично.

 

Русия използва едновременно няколко стратегии в името на няколко цели. Постигането на нито една от тях не е гарантирано. Единствената гаранция, според авторите от Stratfor е това, че Москва ще продължи своите маневри в «този постоянно променящ се регион».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;