Латвийската полиция в сряда задържа журналиста Греъм Филипс, бивш извънщатен кореспондент на RT, по време на шествието на легионерите на СС в Рига, съобщиха световните медии.

 

Филипс е в Рига, за да информира медиите за мероприятието по т.нар. «ден на легионерите от СС». Журналистът се опитал да оглави колоната на легионерите. Охраната го извела. После Филипс започнал да вика : «Защо прославяте фашизма?». Полицията арестувала журналиста и го извела от мероприятието.

Шествието на латвийския легион Вафен СС се провежда в Рига всяка година. То предизвиква недоволството и възмущението на антифашистките организации по целия свят.

 

Русия счита шествието на легионерите от СС в Латвия за позор. Константин Долгов от МВнР на Русия заяви, че разрешението за мероприятието от властите на Латвия противоречи на международното право, защото това е марш на ветераните от СС.

Легионът на СС в Латвия е създаден от командването на нацистка Германия в годините на Втората световна война на територията на окупираната Латвия от две гренадирски дивизии. По-късно това понятие започва да се използва за легитимирането на всички, които били на служба в латишските части на Ваффен СС, включително полицейските батальони. Латишският легион наброява в онези години около 150 хиляди човека. На 16 март 1944 г. те влизат в бой с Червената армия в района на рака Велика около град Остров, Псковска област.

Легионери от СС убиват комунисти в Рига.
Легионери от СС убиват комунисти в Рига.

СС, както и СД, Гестапо и Национал-социалистическата немска партия, са признати за престъпни организации по време на процеса в Нюрнберг, по време на който са осъдени групата главни нацистки военни престъпници. За престъпление срещу човечеството бяха признати концлагерите, които бяха създадени от нацистка германия, в това число и от силите на СС.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;