Държавният департамент на САЩ в навечерието на втората годишнина от влизането на Крим в състава на Русия публикува изявление, в което обещава санкциите срещу да останат, докато полуостровът не «бъде върнат на Украйна».

 

Крим отново стана руски след проведения през март 2014 година референдум, в който болшинството граждани изявиха желанието си да станат част от Русия. Властта на републиката реши да разбере мнението на хората по този въпрос след държавния преврат в Украйна през февруари същата година.

 

«Ние не приемаме прекрояването на граници чрез сила през XXI век. Санкциите, свързани с Крим, ще си останат в сила, докато продължава окупацията. Ние отново призоваваме Русия да прекрати окупацията и да върне Крим на Украйна», — заяви официалният представител на държавния департамент Джон Кирби.

 

Москва нееднократно заявява, че жителите на Крим по демократичен път, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН гласуваха за обединение с Русия — държавата, която уважава и приема този избор, и това решение е факт, с който трябва да се съобразят всички. Дори тези, които не са доволни.

 

Кирби отново заяви за «репресии» по отношение на кримски татари и украинци в Крим. Той твърди, че НПО-тата се «мачкат» в Крим, а международните наблюдатели не се допускат до полуострова.

 

Тагове: ; ; ; ; ;