Руският президент Владимир Путин спечели в Сирия въпреки очакванията на САЩ, които бяха уверени, че той ще потъне в «блатото» и няма да постигне нищо, пише Джош Коен за агенция Ройтерс.

 

Преди броени часове Русия заяви, че извежда войската си от Сирия. По такъв начин Москва не само не затъна «в тресавището», но и, съдейки по всичко, нейната кампания беше много успешна и й донесе голяма победа, счита Джош Коен.

 

Първо, Русия пречупи ситуацията и укрепи позициите на сирийския президент Башар Асад. Преди началото на операцията много аналитици предсказваха, че сирийското правителство скоро ще рухне, на след пет месеца стана очевидно, че правителствените войски имат сериозно преимущество. Русия не само помогна на Асад да възстанови контрола над важни територии, но и застави САЩ да се откажат от исканията си за незабавната оставка на сирийския президент, отбелязва журналистът.

 

Второ, Путин постигна важна дипломатическа цел. Той застави САЩ да признаят, че Русия играе ключова роля в определяне бъдещето на Сирия. По време на преговорите в Женева в края на февруари Москва и Вашингтон станаха гаранти на временното примирие, счита Джош Коен.

 

Трето, руският президент отговори на Турция за сваления Су-24, унижавайки го, и разположи точно до турската граница най-новия зенитно-ракетен комплекс С-400. Сега Русия има превъзходство в небето над Сирия и над страните, разположени наоколо, а турските самолети не могат да попаднат във въздушното пространство на съседната държава, припомня журналистът.

 

Руският президент успя да постави скептиците в пълен тупик с помощта на добре обмислена стратегия, ориентирана най-вече към запазване на правителството на Асад.

 

В същото време сирийската политика на САЩ представляваше «безнадеждна обърквация». Русия избра ясна и постижима цел и насочи съюзниците си към нея, пише журналистът за Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;