«Информацията, че Русия започва да извежда част от военните си сили от Сирия сигнализира за това, че Владимир Путин е убеден, че е ликвидирал достатъчен брой опоненти на кървавия режим на Асад, за да му гарантира оцеляването», — каза Маккейн за «Гласът на Америка».

 

Той подлага на рязка критика администрацията на Обама за «бездействието» й в Сирия.

 

«Администрацията обясняваше своето безразличие и бездействие чрез изявления, че Русия сама ще се набута в тресавище», — каза още Маккеййн. — Администрацията утешаваше сама себе си, повтаряйки мантрата, че «военно решение не съществува», вместо да приеме реалността, че всяко политическо решение в Сирия има военно измерение».

 

«За съжаление, именно това Русия и нейните довереници демонстрираха в Сирия, — продължава сенаторът. — Те промениха военната ситуация на място и създадоха условия за политическо регулиране, които са по-благоприятни от гледна точка на техните интереси».

 

«Русия преориентира своите ресурси и внимание върху други региони. Опасявам се, е в Украйна отново ще има кървава пролет», — резюмира Маккейн.

 

В същото време руските пилоти продължават да нанасят въздушни удари в района на Палмира, докато сирийската войска провежда настъплението си, съобщиха западните информационни агенции, позовавайки се на очевидци.

 

Дамаск отбеляза, че Путин и Асад са се договорили да се намали руският военен контингент след успехите на сирийската армия със съдействието на руските ВКС.

 

От Белия дом, Държавния департамент и Пентагона заявиха, че очакват допълнителна информация за извеждането на групировката на Русия от Сирия. По-късно Путин информира Обама по телефона за извеждането на част от руските сили от Сирия.

 

Както пише Financial Times, преди пет години, когато сирийският конфликт тъкмо започваше, Обама заяви, че военната операция на САЩ ще бъде сложна и неограничена във времето. Сега критиците на американския лидер заявяват, че Путин е показал как за кратък срок може да промени ситуацията без постоянна употреба на сила.

 

New York Times съобщи, че операцията в Сирия на Путин е постигнала основните си поставени цели: тя е върнала на Русия званието световна държава, изключила е смяната на режима в арабската република, особено от страна на Запада, укрепила е собствените си позиции, а също позициите на Асад в Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;